U bent hier
Waterbeheersing in onze regio
De gevolgen van de overvloedige regenval in Wallonië hebben ons allemaal geschokt. “Waterbeheersing moet de komende jaren hoog op de agenda blijven, zowel voor te droog als te nat”, zegt schepen van Waterbeheersing Filip Baeyens.
Een aantal ingrepen de laatste decennia bewijzen in ieder geval hun nut. De Armentruyenbeek in Sinaai, de ringgracht, de gigacollector op Driekoningen en de bufferbekkens in ons eigen Sint-Niklaas zijn daar goede voorbeelden van. “Maar we zitten niet stil”, vertelt Filip. “Dit jaar willen we nog starten met een extra bufferbekken langs het fietspad naar Hulst. In september beginnen we de vernieuwing van de waterhuishouding langs de fietssnelweg Antwerpen-Gent aan de Moortelhoekstraat.”
Verschillende waterprojecten op de agenda
Ook in de toekomst blijft waterveiligheid een prioriteit in onze regio: de Molenbeek wordt in open bedding gebracht doorheen het toekomstige Sportkringpark op de Puyenbekesite, waterrecuperatie en buffering staan centraal op de nieuwe Grote Markt. Het rioproject N70 (tussen het zwembad en Driegaaien) zorgt er dan weer voor dat er geen regenwater meer van het zuiden van de stad door de rest van Sint-Niklaas loopt.
Zorgen zijn er zeker nog in Nieuwkerken, waar het bufferbekken in Sint-Gillis-Waas niet alle problemen opvangt. Er loopt een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij en de provincie rond de Klapperbeek, de Vrasenebeek en de Uilebeek. “Water stopt niet aan de grenzen van een gemeente”, vult Carl Hanssens aan. “Daarom blijft de N-VA inzetten op een gesmeerde samenwerking tussen de stad, de Polder Sinaai Daknam, de provincie, Aquafin en het Vlaamse Gewest.”