U bent hier
Project 33: aanpak van de spoorbrugpijlers
Afgelopen maandag stelde schepen Carl Hanssens samen met curator Kris Drieghe van Hol architecten Project 33 voor, genoemd naar de 33 pijlers van de brug. Kris zette in de gemeenteraadscommissie onze strategie uit om van dit litteken een aangename en groene welkomstpoort te maken voor onze stad. Aanleiding zijn verschillende ideeën die al jaren meegaan en laatst nog in 2018 op de agenda gezet door Sara Weemaes en collega Lore Baeten.
Dit is een complex project. Allereerst omdat de stad als initiatiefnemer moet werken met 3 andere overheden: Infrabel als eigenaar van de brug, Agentschap Wegen en Verkeer als eigenaar van de Spoorweglaan en de Vlaamse overheid als subsidiërende overheid (Klimaatfonds). Ten tweede omdat het technisch niet eenvoudig is om groenaanleg succesvol te doen als er geen natuurlijk water ter beschikking is en omdat de spoorwegpijlers er al niet te best bijliggen. Ten derde omdat we er een participatief project van willen maken maar tegelijk ook de coherentie willen garanderen en een consistente kwaliteit willen bieden. Toch gaan we de uitdaging aan!
Vanaf juni zoeken we technische professionals om de basis van het project vorm te geven: de groenaanleg over gans de lengte en een wederkerende architecturale/beeldstructuur die het geheel aan mekaar moet plakken. Nadat dit gedaan is (2022) openen we de 33 'travees' voor creatievelingen, kunstenaarscollectieven, academies, buurt en scholen om binnen die structuur hun ding te doen. Het zal de rol van de curator zijn om ervoor te zorgen dat alles coherent en kwaliteitsvol wordt aangelegd/verfraaid (van 2022 tot ???).
Ik kijk er samen met collega Bart De Bruyne naar uit om samen met mensen met ideeën Sint-Niklaas meer kleur te geven.