Stad vraagt afbouw asielcentrum Westakkers

Op 23 november 2023, over deze onderwerpen: Asiel en migratie, Veiligheid

In september 2015 ging het asielcentrum Westakkers open als ‘tijdelijke’ noodopvang voor 250 personen. Acht jaar later is het centrum nog steeds in gebruik en bedraagt de capaciteit 450. Samen met het asielcentrum dat sinds 2001 in de Kasteelstraat is ondergebracht (200 plaatsen) legt dit een zware druk op heel wat diensten en instanties. “Sint-Niklaas doet al jaren meer dan zijn deel, maar onze draagkracht is overschreden”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter.

Het stadsbestuur ging in gesprek met staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole de Moor. Sint-Niklaas vraagt een duidelijk afbouwscenario voor Westakkers, zodat de ‘tijdelijkheid’ geen hol woord blijft. Daarnaast wil de stad een meer doordachte aanpak bij de toewijzing van asielzoekers aan de centra. “De massale vechtpartij tussen twee groepen uit de Kasteelstraat op het einde van de zomerkermis en een aantal andere ernstige incidenten toont aan dat dit absoluut nodig is”, aldus de burgemeester. Tot slot vraagt de stad een hogere tussenkomst van de federale overheid voor de extra uitgaven van stad en OCMW ingevolge de asielproblematiek.

Staatssecretaris de Moor kon nog geen beloften doen wat de afbouw van Westakkers betreft. Ze deelde de bekommernis inzake de toewijzing van asielzoekers aan de centra en stelde een betere financiering in het vooruitzicht voor de steden en gemeenten met asielcentra.   

Te zware last voor het Waasland

Kamerlid Peter Buysrogge heeft vragen bij de aanpak van staatssecretaris de Moor. “Naast de twee centra in Sint-Niklaas en één in Beveren was er een tijdlang in Waasmunster zelfs een vierde in het Waasland. In vergelijking met andere regio’s draagt onze streek een veel te zware last. Het beleid van de staatssecretaris treft het Waasland bovenproportioneel”, stelt Buysrogge.

Hij wijst erop dat de asielproblematiek veel verder reikt dan de opvangcentra alleen: “De brede samenleving en heel wat maatschappelijke diensten worden geconfronteerd met de gevolgen: OCMW, huisvesting, onderwijs, werkgelegenheid en politie. Ik dring dan ook bij staatssecretaris de Moor aan op een duidelijke Wase strategie voor een afbouwscenario.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is