Oplossing voor de Reinaertgalerij in handbereik. “Samenwerking met toekomstige supermarkt in de Stationsstraat biedt eindelijk perspectief voor een mooie toekomst.”

Op 25 juni 2023, over deze onderwerpen: Openbaar domein, Publieke ruimte, Winkelwandellus

Het stadsbestuur heeft plannen met de Reinaert Galerij. De overdekte, levensloze winkelgalerij moet plaats maken voor een nieuwe publieke en onoverdekte wandeldoorsteek tussen de Collegestraat en Stationsstraat en zal zo worden opgenomen in de winkelwandellus.

Schepen voor Stadsontwikkeling Carl Hanssens duidt: “Het is tijd om de doorn in het oog van de Sint-Niklazenaar en de lokale middenstand eruit te trekken. Ik ben voorzichtig optimistisch dat het nu kan lukken.” Om die ambitie kracht bij te zetten kocht het stadsbestuur reeds 50 van de 60 panden en gaan ze in overleg met de uitbater van de toekomstige supermarkt die in de Stationsstraat naast het complex zal worden gebouwd.

Nieuwe doorsteek als ruggengraat voor hele project

Gesprekken worden nu opgestart om samen met de toekomstige uitbater een toekomstvisie te concretiseren in een eenvoudig soort masterplan. “We gaan in gesprek met de uitbaters van de toekomstige supermarkt om op die manier onze plannen naast elkaar te kunnen leggen en op elkaar af te stemmen, we sluiten momenteel niets uit. Het doel is om de inwoners van onze stad, een mooie en levendige stad te bezorgen.”, vertelt schepen Hanssens.

Bij gelijk welk scenario is de doorsteek Collegestraat – Stationsstraat voor ons een must. Het moet een kwalitatief en aangenaam deel van de winkelwandellus worden. Schepen Carl Hanssens: “Om dat te kunnen realiseren zullen de meeste winkelpanden er plaats moeten maken voor de doorsteek. Enkel de ingangen aan de Grote Markt en Stationsstraat zullen worden behouden omwille van de appartementen erboven. De weinige winkels die vandaag nog in de galerij zijn ondergebracht zullen we bijstaan met een relocatie.

Samenwerking met lokale handelsweefsel is cruciaal

Het was duidelijk geworden dat als de stad niet zou inspringen er niks zou gebeuren en de leegstand nog lang zou aanhouden. In het kader van stadsvernieuwing is dit project een perfecte aanvulling voor de winkelwandellus en natuurlijk de heraanleg van de Grote Markt.

De stad kocht inmiddels 50 van de 60 panden aan, voor de rest van de galerij gaat de stad in nauw overleg met de eigenaars en de weinig overgebleven handelaars. Schepen Carl Hanssens: "Ik ben blij met de vooruitgang in dit project, we gaan als stad verder aan de slag!"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is