Nieuwe woonmaatschappij WoonST

Op 26 juni 2023, over deze onderwerpen: N-VA Sint-Niklaas, Wonen

Vandaag is het landschap van de sociale huisvesting erg versnipperd. Op initiatief van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele mag er per stad of gemeente nog slechts 1 woonmaatschappij zijn. Voor Sint-Niklaas betekent dit dat op 1 juli 2023 de nieuwe woonmaatschappij ‘WoonST’ van start gaat.

Deze woonmaatschappij zal actief zijn in Sint-Niklaas en Temse. Ze bundelt de activiteiten die vandaag worden aangeboden door deze vier organisaties:

• De Sint-Niklaase Maatschappij voor de Huisvesting (SNMH) die ongeveer 2.000 eigen sociale huurwoningen aanbiedt in Sint-Niklaas;
• WoonAnker Waas biedt ongeveer 1.000 eigen sociale huur- en koopwoningen aan in Temse;
• Sociaal Verhuurkantoor Waasland (Soveka) biedt in Sint-Niklaas vandaag ongeveer 300 private huurwoningen aan aan sociale huurders;
• De Waasse Landmaatschappij bouwt sociale koopwoningen en verstrekt sociale leningen.

 

Voordelen

Deze samensmelting heeft een aantal voordelen. Voor de (kandidaat) huurder zal er 1 aanspreekpunt zijn waar men terecht kan met alle vragen. Er zal zowel in Temse als in Sint-Niklaas een kantoor zijn. Op organisatorisch vlak biedt dit de kans om verder te specialiseren en zal de uitwisseling van kennis en informatie een pak vlotter en efficiënter verlopen. En op bestuurlijk vlak worden de 4 raden van bestuur vervangen door 1 raad van bestuur. Huidig voorzitter van de SNMH, Steven Dehandschutter, zal ook de nieuwe raad van bestuur voorzitten. Daarnaast zitten Mario Schelfhout, Hans Van Landeghem, Veerle De Beule en Melina De Pelsmaeker namens de stad Sint-Niklaas in de nieuwe raad van bestuur. Annemie Charlier voor de provincie. Voor Temse zal Stephan Van der Gucht en Kim Aluwé in de raad zetelen.

 

'De ambitie van deze nieuwe woonmaatschappij is om het beste van de huidige maatschappijen te combineren, waardoor het geheel beter is’ aldus Steven Dehandschutter.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is