Vragen over veranderingen van het parkeerbeheer in Sint-Niklaas

Op 24 januari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Parkeren

 

Sint-Niklaas moderniseert en professionaliseert vanaf 1 februari 2023 haar parkeerbeheer in samenwerking met de Maatschap Parkeren. Zo krijgt de stad een nieuwe parkeerwinkel op het Heymanplein en zal een scanwagen worden ingesteld om de parkeercontroles uit te voeren. De veranderingen wekten vele reacties en vragen op bij inwoners van de stad. Deze reacties en vragen focuste zich vooral op de impact van de veranderingen voor personen met een handicap. Wij legden uw vragen voor aan schepen van mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

 

Personen met een handicap mogen slechts 2 voertuigen registreren. Kan ik als persoon met een handicap dan maar met twee auto’s in Sint-Niklaas parkeren? Neemt deze maatregel niet de bewegingsvrijheid van personen met een handicap weg?

Ik wil benadrukken dat op voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap er niets wijzigt. Op deze plaatsen kan de houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap elk voertuig gratis en onbeperkt parkeren, op voorwaarde dat de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de vooruit ligt. Deze voorbehouden parkeerplaatsen worden door de politie en door de dienst toezicht van de stad gecontroleerd en niet door de scanwagen.


Voor de reguliere parkeerplaatsen in de betalende en blauwe zones heeft de stad sinds lang een speciaal regime. Sint-Niklaas voorziet dat personen met een handicap gratis en onbeperkt kunnen parkeren. Alleen moet je de nummerplaat van het voertuig waarmee je rijdt of je laat vervoeren als persoon met een handicap laten registreren via de diverse mogelijkheden die de stad daarvoor voorziet. Dit om controle met de scanwagen mogelijk te maken en retributie te vermijden.


Dit betekent echter wel dat buiten deze twee voertuigen, andere wagens bij vervoer een ticket zullen moeten nemen indien men niet op een voorbehouden parkeerplaats staat voor personen met een handicap. Ik begrijp goed dat dit voor mensen die rekenen op een groter netwerk moeilijk uit te leggen is. Het veranderen van nummerplaten kan en is kosteloos. We zullen elke gelegenheid aangrijpen om dit nog meer op maat te maken van de burgers met een kaart voor personen met een handicap.

Voorziet de stad Sint-Niklaas genoeg parkeergelegenheid voor personen met een handicap?

Sint-Niklaas voorziet vandaag een 400-tal mindervalideplaatsen waarvan zo’n 320 in de centrumstad. Als stadsbestuur erkennen we de moeilijke situatie waarin mindervaliden zich in bevinden. Daarom zal de stad Sint-Niklaas de parkeerdrukte op de voorbehouden parkeerplaatsen opvolgen en waar de parkeerdruk te hoog is, systematisch de voorbehouden parkeerplaatsen uitbreiden.

Wat zal er gebeuren met inwoners en niet-inwoners van de stad die niet op de hoogte zijn van het nieuwe parkeerbeleid en een retributie krijgen?

Mensen die op de hoogte zijn van het gunstregime maar hun nummerplaat niet hebben geregistreerd kunnen een bezwaar indienen tegen de retributie. De concessiehouder zal de eerste retributie(s) annuleren en kan bij het annuleren op vraag van de inwoner/ niet-inwoner de nummerplaat registreren zodat deze niet meer in aanmerking komt voor een retributie in de toekomst.

Waarom besliste de stad om de controle op betalend parkeren uit handen te geven?

Het stadsbestuur merkte dat onze parkeerwachten van de stad niet altijd in staat waren om elke zone twee keer per dag te controleren. Daarom gingen we op zoek naar een partner die dit voor ons kon doen.  

Tegelijk zet de stad haar parkeerwachters in ter versterking van ons team Toezicht om kleine en grotere overlastfenomenen te controleren en te handhaven. Zo zal er onder meer gefocust worden op hinderlijk en gevaarlijk parkeren bijvoorbeeld op voet- en fietspaden, het correct aanbieden van huisvuil en nog veel meer.

Hoe kan ik mijn nummerplaat van mijn voertuig laten registeren?

De stad voorziet meerder kanalen waar u uw nummerplaat kan laten registeren. Hierdoor kunnen we zo veel mogelijk mensen bereiken.


- Online kan u uw nummerplaat laten registeren via de website van de stad. Wij adviseren om dit voor 1 februari 2023 in orde te brengen.

- Fysiek kan u VOOR 1 februari 2023 naar de mobiliteitswinkel in het stadhuis uw nummerplaat door onze diensten laten registreren. (Grote Markt 1, Sint-Niklaas).

- Fysiek kan u NA 1 februari 2023 uw nummerplaat laten registreren in de parkeerwinkel op het Hendrik Heymanplein 108, Sint-Niklaas.


Voor meer informatie en registratie over het nieuwe parkeerbeleid kan ik u de volgende websites aanraden.

https://www.sint-niklaas.be/actueel/parkeren-voor-personen-met-een-handi...

https://parkeren.be/onze-steden-en-gemeenten/oost-vlaanderen/sint-niklaa...

Informatie

Voor een interview of beleidsvragen contacteer Carl Hanssens, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

Telefoonnummer kabinet Carl Hanssens: 03 778 30 18
E-mailadres Carl Hanssens: carl.hanssens [at] sint-niklaas.be


Voor andere vragen contacteer dienst Mobiliteit 

Telefoonnummer dienst Mobiliteit: 03 778 32 50
E-mailadres dienst mobiliteit: mobiliteit [at] sint-niklaas.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is