Verslag gemeenteraad maart 2021

Op 29 maart 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad


Corona of niet, de stad moet bestuurd worden. Daarom vond gisteren de maandelijkse gemeenteraad plaats. Nog steeds hybride met de leden van het College en de fractievoorzitters op het stadhuis en de andere raadsleden van achter hun PC thuis. Ik wil wel even benadrukken dat het voor de collega’s niet evident is om uren (van 19u tot middernacht) aan een stuk een gemeenteraad online te volgen.

Wat werd er allemaal beslist:

* We formuleerden een antwoord op een verzoekschrift van een burger met betrekking tot 2 percelen grond in de Kallohoekstraat. Voor de stad zijn deze gronden onbetaalbaar, maar de stad zal wel proberen om, binnen haar mogelijkheden, het gebied als open ruimte te bewaren.

* Er komt een woonproject aan de Sparrenhofstraat. De nieuwe straat binnen dit gebied zal de Pivostraat genoemd worden. De Pivo pils werd destijds gebrouwen door de familie De Baer in dezelfde buurt. De naam Menapiërspark, voor een nieuw park in Nieuwkerken, zal eerst nog een participatieproces doorlopen in Nieuwkerken.

* We gaan op zoek naar een partner voor onze digitale stadsmunt. Dit systeem zal op termijn de Oh-punten vervangen.

* Omwille van de coronacrisis, hebben we beslist om:
• De elektriciteitskosten 2020 aan de marktkramers kwijt te schelden;
• De werkingsubsidies 2021 voor de verenigingen, niet toe te kennen op basis van de werking 2020, maar op basis van een gemiddelde van de ontvangen werkingsubsidies van 2017, 2018 en 2019.

* We gaan op zoek naar een nieuwe concessionaris voor de cafetaria van sporthal Ter Beke in Sinaai. Opmerkelijk is dat we aan deze toekomstige uitbater de kans geven om een 3 tal padelterreinen op te richten en uit te baten.

* Herman De Vleeschouwer was onze directeur van ‘d academie Podium. De laatste jaren was hij gedetacheerd naar een andere functie. Herman gaat nu met pensioen en we gaan dus op zoek naar een waardige opvolger. Ik wil zowel Herman als zijn vervanger Tim Haerinck bedanken voor hun uitstekende uitvoering van hun functie.

* In de buurt van de scouts d’Olmen hebben we 2,2ha landbouwgrond gekocht, met als doel te bebossen. De pachter mag tot de realisatie van het bos, de gronden blijven gebruiken.

* We hebben ook het RUP AZ Nikolaas voorlopig vastgesteld. Het nieuwe ziekenhuis zal dus gebouwd worden op de Neerkouter (schuin over Syntra). Dit hebben we nu mogelijk gemaakt. AZ Nikolaas is al lang niet meer het stedelijke ziekenhuis zoals destijds. Het is ondertussen uitgegroeid tot een ziekenhuis met een sterke regionale uitstraling tot buiten het Waasland. Met deze beslissing komen we een stap dichter bij een nog performanter en kwalitatiever ziekenhuis dan vandaag.


Om half 10 zat de reguliere zitting erop. De oppositie had oorspronkelijk 21 toegevoegde punten ingediend, waarvan ze er 8 doorverwezen naar de commissies, waarvoor dank.
Uiteindelijk konden we iets over middernacht naar huis gaan. 

Luk Huys, fractievoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is