Verslag gemeenteraad juni 2020

Op 26 juni 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Afgelopen vrijdag 26 juni 2020 vond de maandelijkse gemeente en OCMW-raad plaats. Hopelijk voor de laatste keer digitaal. Op het agenda een pak werk zodat de vergadering duurde van 19u tot 1u10. Weerom waren er verschillende raadsleden van de oppositie die, wellicht door hun respect voor de raad, al eerder de raad verlieten. Enkele van hen deden dit met een oprecht excuus en die bedoel ik geenszins.

Als belangrijkste punten wil ik jullie onthouden:


- De jaarrekening en budgetwijziging van de meerjarenbegroting werden goedgekeurd. Hierbij legde de N-VA de nadruk op de gezondheid van de stadsfinanciën, de noodzaak om de realisatiegraad van de investeringen te verhogen en de positieve maatregel om, omwille van de Corona inactieve personeelsleden niet op technische werkloosheid te zetten.


- In de rand hiervan hekelde ik het misbruik van de termen kinderkansarmoede door de PvdA. Voor hen leven alle kinderen in kinderkansarmoede per definitie ook in armoede. Terwijl er slechts 1 van de door Kind en Gezin bepaalde criteria, verwijst naar de financiële situatie van het kind. Hiermee wil ik noch de problemen van de armoede, noch van de kinderkansarmoede minimaliseren, toch dienen ze correct te worden toegepast. Kinderen in kansarmoede stigmatiseren als kinderen in armoede, is voor ons een brug te ver! Voor de goede verstaander, Sint-Niklaas scoort slecht in de kinderkansarmoede omdat ook de kandidaat vluchtelingen worden meegeteld in deze cijfers.


- We stemden ook een nieuw huishoudelijk reglement. Hierbij werd oa een nieuwe regeling opgenomen voor de toegevoegde punten. Vooral de beperking van de spreektijd, blijft voor oa het VB, een moeilijk punt. Ze stemden dan ook tegen en hielden zich absoluut niet aan het nieuw gestemde reglement.


- De parking van sporthal De Witte Molen zal heraangelegd worden.


- Er werden nog enkele ondersteunende Corona-maatregelen goedgekeurd.


- De retributies voor het gebruik van stedelijke infrastructuur werd geactualiseerd en vooral nog logischer gemaakt in structuur. Voor de meeste verenigingen is dit een kleine verlaging van hun toekomstige factuur!


- De heraanleg van Ten Bos in Nieuwkerken, is weer een stap dichter gekomen. Er zal binnenkort een ontwerper worden aangesteld.


- De overdracht van het parkeerbeheer in onze stad naar een externe partner werd uitgesteld. De visiestudie van de Grote Markt heeft voor enkele andere benaderingen gezorgd. Hierdoor gaan we opnieuw dit punt bekijken en waar nodig aanpassen.


- De komende 3 jaar zal opnieuw worden samengewerkt met de Vrije Radio Belsele voor wat betreft het organiseren van het kermisprogramma in Belsele.


- Ook het subsidiereglement voor de evenementen werd geactualiseerd, waardoor er op een meer transparante manier, meer steun kan worden geleverd aan de organisatoren van evenementen en wijkkermissen.

 

Bij de toegevoegde punten, werden de volgende thema’s besproken:


- Zoals vorige maand werd er opnieuw stilgestaan bij de plannen van De Lijn. Schepen Hanssens meldde ons dat de vervoersregioraad zijn advies heeft uitgesteld.


- We discussieerden ook over Leopold II. Over de ganse raad heen bestaat er een consensus om de Leopold II-laan te vervangen van naam en de portretten van Leopold II en zijn echtgenote uit de trouwzaal te verwijderen. Het is nu aan de straatnamencommissie om een nieuwe naam te adviseren. Hiervoor is reeds een lange lijst die gaat over namen die verwijzen naar de Turkse en Marokkaanse migratie over vrouwennamen tot namen van verzetshelden. Als N-VA willen we de onafhankelijkheid van de commissie respecteren en stapten we niet mee in het voorstel van de Sp.a om reeds een voorafname op een nieuwe naam te nemen.

- Er komen ook geen praktijktesten voor de huurmarkt in onze stad. De stad blijft een voorkeur hebben voor een positieve en constructieve communicatie met de immosector. Tevens wachten we het net aangekondigde initiatief vanuit de Vlaamse regering af. Nu iets op richten wat we dan binnenkort moeten vervangen door iets anders, lijkt verloren werk.


- We gingen wel akkoord om het opgepompte water bij werven te recupereren.


- Wellicht komt er in 2021 ook een Sint-Niklaase vredesprijs tijdens de vredefeesten. 
 

Luk Huys, fractievoorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is