Verslag gemeenteraad april 2020

Op 30 april 2020, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Wat bracht de gemeenteraad van 24 april 2020?
Mijn eerste gemeenteraad als fractievoorzitter van een gedreven N-VA ploeg. Dank voor dit vertrouwen
Het was een gemeenteraad met Burgemeester, collegeleden en fractievoorzitters in de gemeenteraadszaal en de raadsleden thuis (of trouwzaal) via Teams.


De Raad duurde van 19u tot 2u en al onze fractieleden volhardden in hun aanwezigheid. Dit in tegenstelling tot andere fracties...


✔️ We kregen meer informatie met betrekking tot de groepsaankoop van de mondmaskers en deden de suggestie om ook een filmpje over het goed gebruik ervan op de website te zetten.


✔️ Er was een uitgebreid Corona debat. Hierbij werd een eerste golf van steunmaatregelen goedgekeurd. Maar het College houdt de vinger aan de pols om bij te sturen waar nodig.
Ik legde de nadruk dat goed menselijk, begripvol maar ook kordaat beheer op dit moment aan de orde is. Een evaluatie en lessen naar de toekomst kan pas gemaakt worden als alle data bekend zijn.
We zijn ook tevreden door de aanpak van AZ Nikolaas en Zorgpunt Waasland. Alles is gedaan om capaciteitsproblemen te vermijden, maar toch botsten we op de gevolgen van bepaald federaal beleid. Ik benadrukte de flexibiliteit én solidariteit tussen de artsen, de verpleegkundigen en de zorgkundigen. Dit zowel binnen hun eigen organisatie als tussen het ziekenhuis, de woon-zorgcentra en de huisartsen.De zorgsector werkt intens en in goede verstandhouding samen.
Enkel jammer dat een oppositiepartij zich zeer laatdunkend uitliet over de CRA's (Coördinerend en Raadgevende Arts). Als N-VA accepteren we de denigrerende uitlatingen en woorden zoals incompetentie van het VB absoluut NIET!
In tegendeel, de N-VA benadrukte het groot respect voor hulpverleners (binnen en buiten de zorg), mensen die zich blootstellen aan mogelijke besmettingen en iedereen die zich aan de moeilijke maatregelen heeft gehouden!
In het bijzonder bedankte ik onze Burgemeester en de noodplanningsambtenaar voor hun dagelijkse coördinatie en dit al van voor de lockdown. Ook hun duidelijke en transparante communicatie.
Toch waarschuwde ik voor de tijd die komen zal. Het intra-familiaal geweld stijgt en een stijging van depressies, angststoornissen en zelfmoorden zijn komende. Hierop moeten we ons voorbereiden om ook daar hulp te bieden.


✔️ Ook het nieuwe zwembad kwam weer aan bod. Een eerdere beslissing m.b.t. de ruimtelijke visie, werd door een vormfout vernietigd door de hogere overheid. Zelf hadden we dit al vastgesteld, maar door de Coronacrisis, kon dit punt niet behandeld worden in de vorige gemeenteraad. Het uitstel van de intrekking werd dan gekruist door de vernietiging. Leuk is anders...


✔️ De vernieuwbouw van het techniekhuis werd van het agenda gehaald. De Schepen wenst ons eerst nog beter te infomeren over de concrete bouwplannen.


✔️ De uitvoering van het rioproject Tereken, Schoolstraat en Knaptandstraat is weer een belangrijke stap dichter gekomen.


✔️ We beslisten dat op de Patersite, er 12 sociale huurwoningen zullen worden gerealiseerd. Opmerkelijk dat de SP.a tegen stemde...


✔️ De stad, MIWA en de mede-eigenaars van Fabiola 3 zullen ondergrondse huisvuilcontainers realiseren.


✔️ Onze openbare verlichting zal overgenomen en verLED worden door Fluvius.


✔️ De nieuwe reglementen m.b.t. de horecaterrassen, kermisactiviteiten en ambulante handel werden goedgekeurd.


✔️ De convenanten met onze kunstenpartners De Casino, 't Ey, Warp en het Pijp- en tabaksmuseum werden goedgekeurd. Hieraan hangt een belangrijke enveloppe van financiële steun aan vast.


✔️ Enkele indieners verplaatsten hun toegevoegd punt naar een volgende gemeenteraad.

 

Een lang verslag van een lange gemeenteraad...
Met dank aan onze fractieleden voor hun volharding.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is