Veiliger verkeer door ‘vierkant groen’

Op 10 oktober 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Deze zomer kreeg het kruispunt Vijfstraten-Singel een ‘vierkant groen’-fase aan de verkeerslichten. Dat is na de kruispunten Plezantstraat-Spoorweglaan en Eigenlo- Houten Schoen het derde kruispunt waar dit in voege gaat. We vroegen aan schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens waarom een ‘vierkant groen’ een goede zaak is.

Kan je even uitleggen wat ‘vierkant groen’ betekent?
“Vierkant groen betekent dat fietsers en voetgangers een met lichten geregeld kruispunt kunnen oversteken in alle richtingen zonder in conflict te komen met gemotoriseerd verkeer. Die hebben immers op alle armen van het kruispunt rood licht.”

Waarom is het belangrijk om dat op onze kruispunten in te voeren?
“De meeste en ernstigste aanrijdingen op kruispunten met verkeerslichten gebeuren wanneer gemotoriseerd verkeer links of rechts afslaat terwijl voetgangers en fietsers
groen hebben. Die mogelijkheid halen we eruit. Zo krijgen we een ‘conflictvrij’ en dus veiliger kruispunt.”

Zijn er nog andere gevolgen?
“Meer veiligheid heeft ook een prijs: de wachttijden op elke arm worden wat langer. Daartegenover staat dat wanneer er groen licht is, de doorstroming veel makkelijker en vlotter is doordat er geen conflicten zijn. Vooral fietsers moeten bij hun groenfase uitkijken dat ze geen andere fietsers pardoes aanrijden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is