Sint-Niklaas helpt Oekraïners

Op 21 juni 2022

Ook in Sint-Niklaas is de verontwaardiging over de Russische inval in Oekraïne bijzonder groot. Uit solidariteit met het Oekraïense volk liet burgemeester Lieven Dehandschutter onmiddellijk de blauw-gele Oekraïense vlag hijsen op de Grote Markt. Daar vond enkele dagen later ook een stille wake plaats met zo’n 150 aanwezigen.

Halverwege juni telde Sint-Niklaas zowat 210 Oekraïense vluchtelingen, onder wie een 70-tal kinderen. De vluchtelingen vonden onderdak op een 85-tal adressen, vooral bij familieleden, vrienden en kennissen. Verschillende basis- en secundaire scholen stelden alles in het werk om de schoolplichtige kinderen onderwijs te laten volgen. Samen met het stadsbestuur doen heel wat organisaties en vrijwilligers inspanningen om de vluchtelingen te helpen en hulpgoederen en middelen in te zamelen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne.

Op initiatief van de Oekraïense pianist Dmytro Sukhovienko, die in Sint- Niklaas woont, en gemeenteraadslid Filip Herman, organiseerde het stadsbestuur eind mei in de stadsschouwburg een solidariteitsconcert. De opbrengst ervan wordt gebruikt voor de aankoop van medisch materiaal voor een ziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat oorlogsslachtoffers verzorgt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is