Sint-Niklaas geeft extra steun voor lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen en zet energienoodfonds van 100.000 euro in tegen stijgende prijzen

Op 16 februari 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën, Sport

Niet alleen burgers en bedrijven worden momenteel geconfronteerd met de gestegen prijzen voor energie, ook verenigingen kampen hiermee. Dit begrijpen schepen van financiën en sport Peter Buysrogge en schepen van cultuur Filip Baeyens zeer goed. Daarom kunnen lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen in Sint-Niklaas die moeilijkheden krijgen door de stijgende energiefactuur op steun van de stad rekenen. Schepen van financiën en sport Peter Buysrogge: “Voor alle cultuur-, jeugd- en sportverengingen heeft de stad nu een eenmalig energienoodfonds van 100.000 euro opgericht. Volgens heldere criteria en mits aantoonbaar gestegen kosten van gas en elektriciteit kunnen verenigingen een beroep doen op dit fonds. Het stadsbestuur steunt zijn verenigingen!

De stijging van de energieprijzen heeft bij heel wat Sint-Niklase sport-, jeugd- en cultuurverenigingen een onvoorziene hap uit het budget genomen. Het stadsbestuur heeft een energiefonds opgericht om die lokale verenigingen te ondersteunen. De steunmaatregel, die 100.000 euro bedraagt, moet deels tegemoetkomen aan de stijgende kost voor gas of elektriciteit waarmee de betrokken verenigingen of organisaties worden geconfronteerd. 

Subsidiereglement

Voor de verdeling van dit noodfonds heeft de stad een subsidiereglement opgesteld. De subsidie wordt enkel toegekend aan lokale en erkende sport-, jeugd- en cultuurverenigingen en -organisaties die in 2022 werden geconfronteerd met aantoonbare meeruitgaven door de stijgende energiekosten. De maximale subsidie voor een vereniging of organisatie bedraagt 5.000 euro. De aanvraag moet op 30 april 2023 ingediend zijn.
Schepen van cultuur Filip Baeyens: “We willen de Sint-Niklase verenigingen en organisaties met deze steunmaatregelen helpen hun budget onder controle te laten houden. We appreciëren hun uiterst belangrijke bijdrage aan het lokale verenigingsleven en willen hen dan ook de mogelijkheid bieden om hun werking optimaal te laten verderzetten.

Het reglement treedt in werking op 1 maart 2023 en er is op maandag 13 maart in een stadhuis een infoavond gepland voor de verenigingen van 19.30 tot 21.30 uur. Op deze avond zal de stad allen informeren over alle mogelijke energiebesparende maatregelen.

U kan het reglement ook terugvinden op de website van de stad of via volgende link https://www.sint-niklaas.be/premies-subsidies.

Als N-VA Sint-Niklaas zijn wij verheugd dat de stad Sint-Niklase verenigingen en organisaties niet alleen wilt ondersteunen maar ook begeleiden. Zo behouden we niet alleen een kwaliteitsvol verenigingsleven in de stad maar zorgen we er ook allemaal samen voor dat we minder verbruiken.

Informatie

Voor interview en beleidsvragen contacteer Peter Buysrogge schepen van financiën en sport.

Telefoonnummer kabinet schepen Buysrogge: 03 778 30 07
E-mailadres schepen Buysrogge: peter.buysrogge [at] sint-niklaas.be 

Voor interview en beleidsvragen contacteer Filip Baeyens: schepen van cultuur.
Telefoonnummer kabinet schepen Baeyens: 03 778 30 10
E-mailadres schepen Baeyens: filip.baeyens [at] sint-niklaas.be

Voor alle andere vragen heeft de stad een speciaal contactpunt voor het energienoodfonds ingesteld:
E-mailadres voor vragen over het energienoodfonds: energienoodfonds [at] sint-niklaas.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is