Schijnwerpers op Sinaai

Op 5 maart 2020, over deze onderwerpen: Sinaai

Onduidelijkheid over Sinaais treinongeval blijft

Op 9 mei 2019 was er ter hoogte van het station Sinaai een treinongeval. Bij het ongeval brak de as van een goederentrein, waardoor die ontspoorde. Er was veel schade aan de treinsporen, het station van Sinaai en de huizen van omwonenden. Federaal volksvertegenwoordiger Peter Buysrogge dringt aan op meer duidelijkheid over de oorzaken en maatregelen.

Peter Buysrogge: “Ik diende een parlementaire vraag in voor minister van Mobiliteit Bellot om een stand van zaken te krijgen. Hoe is het ongeval juist gebeurd? Wie is er verantwoordelijk? Hoe hoog loopt de schade op? Twee maanden later krijg ik een kort antwoord van de minister: het onderzoek loopt nog en Infrabel heeft nog geen idee van de totale schade. De voorlopige kosten bedragen alvast 800.000 euro.”

“Ook al is de oorzaak van het ongeval nog niet gekend, toch mogen goederentreinen met gevaarlijke stoffen nog altijd over de spoorlijn Lokeren-Antwerpen rijden. Negen maanden na het ongeval staat het onderzoek ernaar blijkbaar nog niet ver. In dit dossier kan men de NMBS weer moeilijk betrappen op stiptheid.”

Bibliotheek van Sinaai krijgt opknapbeurt

De bibliotheek van Sinaai blijft het bijzonder goed doen, met in 2018 meer dan 41.000 uitleningen. Schepen van Cultuur Filip Baeyens is trots: “We blijven in de bibliotheek investeren. De komende jaren worden de vloeren en ramen gerenoveerd en kopen we ook nieuw meubilair aan.”

Stad investeert in schoolomgeving Edgar Tinelstraat

Er zijn volop gesprekken aan de gang over de inrichting van de tuin voor het Tinelmuseum en de straat voor de school.

Maria Nyika: “Edgar Tinel is veruit de grootste Sinaainaar aller tijden. Zowel zijn museum, zijn huis als zijn tuin moeten we blijven koesteren.” Bedoeling is ook om de schoolomgeving nog veiliger te maken en de voortuin in te richten voor verpozing en ontmoeting. Hopelijk kan de schop in de grond zodra de werken aan de school zijn afgerond.

Groot rioleringsproject in Zwaanaarde

Het grootste investeringsproject in Sinaai voor de komende jaren is het project rond de rioleringswerken in Zwaanaarde. Zowel de Weimanstraat, de Keizerstraat, de Leebrugstraat als de Zwaanaardestraat zijn daarbij betrokken.

De centen zijn voorzien in de begroting en de plannen zijn bijna volledig klaar. Hopelijk kunnen begin volgend jaar de nutsleidingen voor onder meer elektriciteit, gas, water en internet vervangen worden. Daarna kunnen de rioleringswerken zelf beginnen.

Ter Beke groeit

We blijven volop investeren in site Ter Beke. Schepen van Sport Peter Buysrogge licht toe: “Op de grote voetbalterreinen komt er duurzame ledverlichting. Tegelijk zorgen we voor een buitenfitness en breiden we het speelbos verder uit. Kortom, site Ter Beke blijft groeien.”

De Dries krijgt verder vorm

De komende jaren werken we de Dries verder af, zowel voor het gemeentehuis als aan de noordzijde.

De uitdaging bestaat erin om ons dorpszicht verder te versterken en te verzoenen met de parkeerfunctie rond de Dries. De Dries zelf pakken we ook aan. Daarbij beschermen we onze bomen maximaal en behouden we de huidige activiteiten op de Dries.

Dienstencentrum De Schutterij maakt goede start

Vorig jaar opende het dienstencentrum van het Zorgpunt Waasland de deuren. Het openingsweekend was een ‘schutterij’ in de roos. Uit cijfers die bestuurslid Mario Schelfhout opvroeg bij zorgpuntvoorzitter Maxime Callaert blijkt dat de Sinaainaar de weg naar de Schutterij weet te vinden.

Al meer dan 1.300 inwoners kwamen er iets eten en 400 mensen namen sinds midden september deel aan diverse activiteiten. We mogen dus spreken van een nieuwe vaste waarde in Sinaai.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is