Parkeren voor mindervaliden

Op 10 maart 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbaar domein, Parkeren, Seniorenbeleid

Sint-Niklaas bruist van activiteit en ook het groeiend aantal senioren neemt graag aan het stadsleven deel.

Lutgarde Verstraete, bestuurslid VSI (Vlaamse Senioreninspraak):
“Voor veel senioren is het niet mogelijk om het openbaar vervoer op te stappen. Ook het begrip ‘wandelafstand’ is voor die mensen wel heel kort, zo niet onbestaande. Denken we maar aan wie zich moeizaam voortbeweegt met behulp van een wandelstok of rollator. Maar ook aan wie afhankelijk is van een rolstoel, die soms wordt voortgeduwd door een partner die ook niet meer zo jong is.”

“Voor hen is het essentieel om met de wagen tot op de Grote Markt, aan de schouwburg, onze musea, onze bib en nog zoveel meer plaatsen in onze stad te geraken en er ter plekke een vrije mindervalide parkeerplaats te vinden.”

Controles op misbruik
“Er zijn nu op regelmatige tijdstippen controles op het misbruik van de mindervalide plaatsen en zo nodig worden de foutgeparkeerde voertuigen weggesleept. Dergelijke controles kan ik alleen maar toejuichen”, zegt Lutgarde. “Op de nieuwe parkeerterreinen die eraan komen voorzien we voldoende plaatsen voor mindervaliden. Ook op de gewone parkeerplaatsen mogen zij gratis parkeren. Met een geldige mindervalidenkaart, uiteraard.”

Toegankelijke voetpaden
Voor minder mobiele mensen die zich te voet verplaatsen, doet de stad trouwens heel wat inspanningen: nieuwe voetpaden worden toegankelijk aangelegd zonder drempels. Zo is het voetpad in de winkelwandellus bijvoorbeeld volledig gelijkgronds. Daarnaast proberen we met tal van acties de stoepen vrij te houden van signalisatie, afvalcontainers, steps en fietsen.

“Het is echt belangrijk om rekening te houden met senioren. Zo kunnen ook zij genieten van het brede aanbod in onze stad”, besluit Lutgarde.

__

Interesse in VSI? Neem contact op via johan.debeule [at] n-va.be.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is