Nieuwe bermen voor de Stenenmuurstraat in Sinaai: 'Oplossing voor modderige stroken met diepe putten'

Op 21 februari 2024, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Publieke ruimte, Sinaai

Nog dit jaar komen er nieuwe bermen in de Stenenmuurstraat. Met bermen in grasdallen maken we er komaf met de modderige stroken en diepe putten. De straat krijgt twee stroken van 1 meter in grasdallen en een nieuwe asfaltbaan van 3 meter. 

Sinds een aantal jaren zien de bermen in de Stenenmuurstraat heel hard af. De Stenenmuurstraat is vandaag een rijweg van 3 m in asfalt en bermen in steenslag tot 2 m breed (totaal 7 meter dus). Landelijke wegen worden vaak gebruikt als sluiproute. Deze problematiek wordt vaak nog versterkt door omleidingen naar aanleiding van werken. Eerder door de rioprojecten Ossenhoek en Sinaaidorp maar ook recent door het rioproject Zwaanaardestraat. Na een lange periode van regen zijn de meeste bermen in deze straten herschapen tot brede modderige stroken met veel putten. 

Deze straten dragen eigenlijk teveel verkeer aan soms onaangepaste snelheden. Uitwijken aan hogere snelheden is nefast voor de bermen gezien dit meer en diepere putten veroorzaakt. Daarnaast zorgt dit voor een onveilige situatie voor de fietsers.

In de loop der jaren werd er al heel wat geïnvesteerd in het herstel van de bermen. Overzicht van de investeringen in de Stenenmuurstraat:

2020: herstel door eigen diensten: 2.000 EUR, exclusief btw;
2021: herstel door Green Road: 39.226,63 EUR, exclusief btw;
2021: herstel door eigen diensten: 6.000 EUR, exclusief btw;
2022: herstel door eigen diensten: 8.000 EUR, exclusief btw;
2023: herstel door Besix infra: 48.196,50 EUR, exclusief btw.

De voorbije jaren is er dus meer dan 100.000 EUR geïnvesteerd terwijl het jaarlijks beschikbaar budget om bermen te verbeteren 125.000 EUR, inclusief btw, bedraagt. Ook deze cijfers tonen aan dat er een oplossing noodzakelijk is.

Duurzame oplossing

Het college van burgmeester en schepenen heeft de knoop doorgehakt om te gaan naar een profiel van twee stroken van 1 meter in grasdallen en een nieuwe asfaltbaan van 3 meter. Met een breedte van 5 meter kan er dan aan lage snelheid comfortabel worden gekruist.

De kostprijs van deze oplossing met grasdallen, inclusief vernieuwen toplaag bedraagt 365.420 EUR, inclusief btw. Dit budget is beschikbaar en is vastgeklikt.

Schepen Carl Hanssens: 'We lopen zo natuurlijk ook het risico dat de snelheid nog omhoog gaat in de Stenenmuurstraat en daarom beraden we ons ook over snelheidsremmende maatregelen in de komende maanden, zeker in functie van het bewoonde gedeelte. Het aanleggen van de grasdallen over zo een lengte (meer dan 1000 meter) is vergunningsplichtig, dat duurt toch zeker nog enkele maanden. Dat is op zich niet zo erg want tegelijk willen we deze werken ook niet starten wanneer de werken in Zwaanaarde nog bezig zijn. Uitvoering is dus voorzien ten vroegste voor de tweede helft van 2024.  De werken zullen ongeveer 2 maanden duren. In de tussentijd zullen onze eigen diensten de ergste putten dempen.'

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is