Al gezien? Het nieuwe parkeergeleidingssysteem!

Op 14 december 2023, over deze onderwerpen: Grote markt, Mobiliteit, Parkeren

U had ze ongetwijfeld al gezien aan de kant van de weg: Sint-Niklaas heeft een gloednieuw parkeergeleidingssysteem. We stellen hierover enkele vragen aan schepen voor mobiliteit Carl Hanssens.

Wat is het belang van zo een parkeergeleidingssysteem?

Het is een vaak gehoorde klacht of frustratie: ‘Er is geen parkeerplaats te vinden!’. Vaak is die er echter wel, maar weten automobilisten niet waar. Of rijden ze uit gewoonte steeds naar dezelfde parking waar vaak geen plaats meer is. Een parkeergeleidingssysteem wijst de bestuurder al op de invalswegen aan op welke parking er nog plaats is. Hierdoor verliest die geen tijd én tegelijk verminderen we het parkeerzoekverkeer in onze binnenstad.

Waarom een nieuw systeem?

Het vorige was echt wel een serieuze update toe. Bovendien stonden er maar 3 parkings op: Stationsstraat, het station en parking Grote Markt. In het nieuwe systeem duiden we ook al onze grote parkings aan: Hendrik Heymanplein, Kroonmolenplein en Zwijgershoek bijvoorbeeld maar ook de nieuwe parkings zoals die op het Westerplein. Hiervoor is er ook geïnvesteerd in sensoren of tellussen die bijhouden hoeveel auto’s op of af de parking rijden.

Wat brengt de toekomst nog?

De borden aan de rand van de stad kunnen meer informatie geven dan enkel de bezettingsgraad van de parkings, zij kunnen bij evenementen ook de beste routes rond en in de stad aanduiden of kunnen bij ongevallen of werken de alternatieve routes aanduiden. Dit zou het begin moeten zijn van een heus verkeersmanagementsysteem.

Is die timing van dat nu te doen belangrijk?

Je kan je inbeelden dat dit zeer nuttig zal zijn bij de werken op de Grote Markt. Het systeem zal de beschikbare plaatsen aanduiden en de beste routes ernaartoe kunnen meegeven. Dat is belangrijk voor al wie het centrum van onze stad wil bezoeken. Vandaar ook dat we een versnelling hoger zetten om zeker in het voorjaar de uitbreiding van de parking van het Heymanplein klaar te hebben.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is