Nieuw autodeelsysteem Dégage in Sint-Niklaas: “Uitgebreid, kwaliteitsvol en gevarieerd aanbod van deelwagens voorzien in Sint-Niklaas”

Op 31 mei 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, N-VA Sint-Niklaas, Parkeren

Sint-Niklaas zet volop in op gedeelde mobiliteit, dit stadsbestuur maakt er een prioriteit van om het aanbod van deelwagens fors uit te breiden. In mei is dan ook een nieuw autodeelsysteem opgestart: Dégage.

Schepen voor mobiliteit Carl Hanssens (N-VA):” Door het aanbod van deelwagens via particulier autodelen te versterken en te faciliteren, krijgen de Sint-Niklazenaren een uitgebreid, kwaliteitsvol en gevarieerd aanbod aan deelwagens. Dit aanbod is ook op maat van verschillende doelgroepen en dit is volgens mij een stap in de juiste richting."

Gevarieerd aanbod creëren

Autodelen maakt integraal deel uit van de mobiliteitsvisie voor Sint-Niklaas. Een deelauto kan een aantal andere auto’s vervangen: dat is goed om het ruimtebeslag van auto’s op de publieke ruimte (denk aan parkeren bv) te beperken. Om autodelen te versterken ging de stad niet alleen op zoek naar een private aanbieder die het aanbod van deelwagen kan vergroten, maar ook naar particuliere autodelers. Mensen dus die hun eigen auto ter beschikking stellen van buren of anderen. De ambitie van de stad is om zo tegen 2030 een aanbod te voorzien van 160 deelwagens ofwel twee deelwagens per 1.000 inwoners.

In het begin van het jaar 2023 stonden er nog maar 26 deelwagens ter beschikking van de inwoners van de stad. Werk aan de winkel dus! Naast het nieuwe contract met Cambio zijn we dan ook verheugd dat Dégage, een nieuw autodeelsysteem voor particulieren, zijn activiteiten hier opstart. Het nieuwe autodeelsysteem Dégage is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Inwoners kunnen via het platform zorgeloos hun auto ter beschikking stellen en op die manier ook een groot deel van hun kosten verdelen over meerdere gezinnen.

Het huidig aanbod bestaat uit:
- 11 wagens van Cambio (Professionele deelwagenaanbieder)
- 3 wagens van Stapp-inn (Professionele deelwagenaanbieder)
- 2 (elektrische) wagens van Autopartners Share (Professionele deelwagenaanbieder)
- Wagens voor vervoer andersvaliden van Avira (Professionele deelwagenaanbieder)
- Autodeelsysteem cozywheels.be (Particulier autodelen)
- Autodeelsysteem Dégage (Particulier autodelen)

Gedeelde mobiliteit is deel van de toekomst

De stad faciliteert autodelen: autodelers kunnen gratis parkeren in de stad en vanaf vier gebruikers heb je recht op een voorbehouden parkeerplaats voor je deelwagen. 
Schepen Carl Hanssens: “ Ik geloof dat gedeelde mobiliteit deel van de toekomst is. Daarom breiden we als stad het aanbod van deelwagens sterk uit. Op die manier krijgen inwoners een grote, kwalitatieve en gevarieerde keuze aan deelwagens, op maat van verschillende doelgroepen. Door het aanbod te versterken, hopen we ook het gebruik te stimuleren."

Informatie

Voor een interview of beleidsvragen contacteer Carl Hanssens, schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Telefoonnummer kabinet Carl Hanssens: 03 778 30 18

E-mailadres Carl Hanssens: carl.hanssens [at] sint-niklaas.be


Voor andere vragen contacteer dienst Mobiliteit 

Telefoonnummer dienst Mobiliteit: 03 778 32 50

E-mailadres dienst mobiliteit: mobiliteit [at] sint-niklaas.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is