Het Kokkelbeekplein van grijze asfaltvlakte naar een groene, duurzame én toekomstbestendige parking

Op 16 juni 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit, N-VA Sint-Niklaas, Parkeren

Het Kokkelbeekplein werd de afgelopen vijf maanden onder handen genomen en is veranderd van een grijze asfaltvlakte naar een groene, duurzame én toekomstbestendige parking met een focus op waterhuishouding. Daarnaast is er gezorgd voor een brede, comfortabele doorsteek voor zachte weggebruikers afgescheiden van de parking, ter hoogte van de Knaptandstraat en de August Nobelsstraat.

Schepen voor mobiliteit en parkeren Carl Hanssens: “Het doel van dit project was om het Kokkelbeekplein klaar te maken voor de toekomst, zonder de noden van vandaag te miskennen. Er is laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen voorhanden op het plein, een eerste laadpaal met twee laadpunten is al geplaatst en zodra die paal voldoende gebruikt wordt, komen er exemplaren bij. Aangezien we willen anticiperen op de toekomstige laadvraag hebben we de nodige wachtleidingen geplaatst om in de toekomst uit te breiden tot achttien plaatsen. Er is daarnaast ook ruimte voorzien voor personen met een handicap waarvoor vier plaatsen zijn voorzien.”

Toekomstbestendigheid garanderen aan de hand van 5 principes

Bij de herinrichting van het Kokkelbeekplein werd focus gelegd op vijf principes namelijk capaciteit, duurzaamheid, veiligheid, waterdoorlatendheid en heropwaarderen van de buurt.

Allereerst is op het Kokkelbeekplein de parkeercapaciteit maximaal benut zonder het comfort en veiligheid van zowel de bestuurders als de zwakke weggebruikers te miskennen. Er zijn ook vier plaatsen voorbehouden voor personen met een handicap.

Daarnaast wordt ook volledig gefocust op de duurzaamheid van het Kokkelbeekplein. Er is dan ook laadinfrastructuur voorzien. Elke laadpaal heeft twee laadpunten, waaraan twee wagens gelijktijdig kunnen laden. Er is nu één laadpaal geplaatst, en zodra de laadpaal voldoende gebruikt wordt, komen er bijkomende laadpalen bij.

Ten derde wordt er aandacht geschonken aan de veiligheid van het plein. In de aanleg van het plein waren veiligheid en de zachte weggebruikers een groot aandachtspunt. Voor voetgangers en fietsers zijn een brede comfortabele doorgang voorzien. Schepen Carl Hanssens: “Voor de Sint-Niklazenaar is het Kokkelbeekplein meer dan enkel een parking, het wordt veel gebruikt als trage doorsteek tussen de Knaptandstraat en de August Nobelstraat. Het is dan ook noodzaak om een veilige omgeving te voorzien voor de inwoners van de stad en de bezoekers van onze stad.

Ook waterdoorlatendheid is iets wat het nieuwe Kokkelbeekplein uniek maakt. Het regenwater dat in de toekomst zal vallen op de parking zal niet meer worden afgevoerd naar de riolering. De verharding is waterdoorlatend en aangelegd met klinkers die toelaten dat regenwater via de voegen en door de stenen zelf in de onderbouw zakt. Daarnaast zijn er beplante wadi’s tussen de parkeerstroken voorzien. Een wadi is een opslag- en infiltratievoorziening die tijdelijk gevuld kan worden met regenwater, die zorgen ervoor dat het overtollig water opgevnagen wordt en zo de kans wordt gegeven aan de ondergrond om het water op te vangen. Uniek is dat deze wadi’s zijn aangeplant met vaste planten, dit zorgt ervoor dat we dezelfde hoge kwaliteit kunnen realiseren zoals in de winkelwandellus.

Schepen Carl Hanssens: “Het is heel belangrijk dat waterdoorlaatbaarheid niet betekent dat bij hevige regenval de straten blank staan, daarom is de parking in terrassen aangelegd is in het centrum van Sint-Niklaas zodat het water kan afwateren naar de andere wadi. Hiernaast zijn er ook noodverbindingen voorzien, zodat overvloedig regenwater alsnog naar de riolering kan afgevoerd worden.

Als laatste werd er gefocust op een heropwaardering van de buurt rondom het Kokkelbeekplein. Aan de hand van nieuwe voorzieningen, vergroening, ontharding wordt de buurt veel leefbaarder. Het plein is aangenaam om even te vertoeven en er is gezorgd voor zitplatformen ter hoogte van de inrit.

Informatie

Voor een interview of beleidsvragen contacteer Carl Hanssens, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken.

Telefoonnummer kabinet Carl Hanssens: 03 778 30 18

E-mailadres Carl Hanssens: carl.hanssens [at] sint-niklaas.be

Voor andere vragen contacteer dienst parkeren

Telefoonnummer dienst parkeren: 03 361 78 40

E-mailadres dienst parkeren: sint-niklaas [at] parkeren.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is