De N-VA wil verouderde wet op majesteitsschennis afschaffen

Op 21 mei 2021

Peter Buysrogge heeft een wetsvoorstel ingediend om komaf te maken met de wet op majesteitsschennis. “Ik loop niet hoog op met de monarchie als staatkundig model, maar als het moet bestaan, dan op z’n minst in een moderne vorm.”

In februari ontstond ophef in Spanje omdat de Catalaanse rapper Hasél veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van negen maanden, onder andere voor het beledigen van de monarchie. In België hebben we een wet uit 1847 die stelt dat al wie de koning beledigt, een gevangenisstraf tot drie jaar of een geldboete riskeert.

Vrijheid van meningsuiting

De wet op de majesteitsschennis druist in tegen de vrijheid van  meningsuiting en artikel 25 uit de Belgische Grondwet. Dat artikel bepaalt dat de drukpers vrij is en censuur nooit kan worden ingevoerd. “Het valt in een moderne samenleving niet te verdedigen dat een staatshoofd privileges krijgt die hem beschermen. In het strafwetboek staan alternatieven om beledigingen of laster te bestraffen. De N-VA vraagt een opheffing van de wet uit 1847”, aldus Buysrogge.

Monarchie rijmt niet op democratie.

Duitsland schrapte in 2018 de paragraaf over majesteitsschennis uit haar strafwet. Onze noorderburen verlaagden vorig jaar de straf op het beledigen van de koninklijke familie aanzienlijk en ook in Spanje laait het debat op om werk te maken van een versoepeling in de wetgeving. “De verouderde wet uit 1847 past niet meer in een hedendaagse democratie. Bovendien zegt deze regering de vrije meningsuiting hoog in het vaandel te dragen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is