De fietsbrug over Vijfstraten komt er nu echt wel aan!

Op 12 januari 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

De fietsbrug over Vijfstraten komt er nu echt wel aan!


Op de gemeenteraad van januari liggen een aantal belangrijke beslissingen voor de fietsbrug Vijfstraten voor. Deze fietsbrug stuurt het fietsverkeer op de Fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen over Vijfstraten en neemt zo een belangrijke ‘missing link’ weg. Fietsers gaan vlotter en vooral veiliger van Nieuwkerken naar Sint-Niklaas kunnen fietsen.
De gemeenteraad moet de laatste grondverwervingen goedkeuren. Alle gronden zijn daarmee in eigendom van de stad om de fietsbrug te realiseren.
Ook moet de gemeenteraad het tracé van de fietsbrug  goedkeuren. Dit tracé houdt ook een knip voor autoverkeer op de Nieuwe Molenstraat in om te garanderen dat fietsers veilig de oversteek van deze toch wel drukke verkeersas kunnen maken.


Het is nu aan de provincie om de bouwvergunning te beoordelen en goed te keuren en daarna een aanbesteding te lanceren voor de bouw van de brug.


We beseffen dat een knip een grote impact heeft op de buurtbewoners. We hebben alternatieven bekeken zoals wegversmalingen en (slimme) lichtenregelingen maar geen enkele was veilig genoeg.
Om de gevolgen van deze beslissing goed op te vangen zal er een proefperiode volgen na Pasen om een goede inschatting te kunnen maken van de gevolgen en bij te sturen waar nodig.

Tegelijk zou deze maatregel ook soelaas kunnen bieden aan de bewoners van de Begijnenstraat en de doorstroming op het kruispunt Vijfstraten. De knip werd immers ook als maatregel voorgesteld in het project ‘mobiliteitsplan Groot-Kloosterland.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is