Aanleg eerste Sint-Niklase mountainbikepark gaat van start

Op 11 juni 2023, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Sport

De aanleg van het allereerste mountainbikepark in Sint-Niklaas tussen de Vossekotstraat, Pastoor Stepmanlaan en Pastoor Copstraat is van start gegaan. Ter rechterzijde van de voormalige voetbalsite van FC Gerda komen twee mountainbiketerreinen van samen 50.000 vierkante meter.

Schepen voor sport Peter Buysrogge (N-VA): “ Deze bossen worden momenteel al vaak gebruikt door wandelaars, lopers en mountainbikers. Het wordt een uitdagend parcours voor zowel beginnende als gevorderde fietsers. Het unieke aan deze locatie is de nabijheid van de parking van De Ster, de mountainbikeverbinding Kruibeke – Sint-Gillis-Waas, dit maakt deze locatie de ideale plaats voor het allereerste mountainbikepark in Sint-Niklaas!”

Iedereen fietsplezier in een veilige omgeving

Stad Sint-Niklaas koos er voor om samen met de buurt en toekomstige gebruikers een uitdagend parcours in te richten met voldoende opties voor beginnende en gevorderde mountainbikers. Er worden in het park dan ook twee mountainbiketerreinen gecreëerd. Een ‘funpark’ en een ‘skillspark’.

Het funpark is het eerste terrein dat je bereikt wanneer je komt van de parking De Ster via de Vossekotwegel. Dit is ingericht met lagere heuvels en eenvoudigere hindernissen voor de beginnende mountainbikers.

In het achterliggende skillspark geniet de meer ervaren mountainbiker van een parcours dat vol zit met obstakels en heuvels die tot 6 meter hoog zijn. Rond elk obstakel is er wel een zogenaamde chicken run voorzien, dit is een kort alternatief traject dat het obstakel omzeilt.

Deze twee parken zullen met elkaar verbonden worden via routes die door de bestaande bossen heen lopen, ingedeeld volgens verschillende vaardigheidsniveaus. In de bossen worden hiervoor paden voorzien van maximum 1,5 meter breed, er worden uiteraard geen bomen gekapt voor het mountainbiken.

Schepen Peter Buysrogge: “Het hele parcours wordt aangelegd met een eenrichting single track in klokwijzerzin, behalve voor de moeilijkste hindernissen op de hoogste heuvel in het skillspark. We hebben ook bij het ontwerp gelet op de veiligheid van het park. De paden voor mountainbikers worden dan ook maximaal gescheiden van de paden voor lopers en wandelaars.”

Werken

De werken voor de aanleg van dit mountainbikepark zijn gestart in het begin van juni 2023. De aannemer start met het grondwerk wat ongeveer twee weken zal duren. De werken beperken zich tijdens de hele periode tot de werf zelf. De omliggende straten blijven wel toegankelijk, hinder zou dus heel beperkt blijven.

De aanleg van de paden en constructies volgt in de zomermaanden. De groenaanleg gebeurt in november en december van dit jaar. De opening van het nieuwe mountainbikeparcours staat gepland voor eind 2023 of begin 2024.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is