Voormalige 'Apotheek Tuypens' in Sint-Niklaas voorlopig beschermd

Op 19 juli 2011

Apotheek Tuypens

© Foto: Bibliotheca Wasiana

 

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, ondertekende de voorlopige bescherming van de voormalige apotheek van Henry Tuypens, gelegen op de hoek van de Houtbriel en de Sacramentstraat in Sint-Niklaas.

In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. De voormalige apotheek dateert van 1929 en is een ontwerp van architect Marc Neerman. Het pand kreeg een bestemming als frituur ‘PomDe Tair’.    

De artistieke  en de architectuurhistorische waarde van het winkelpand ligt in de architectuur van ontwerper Marc Neerman,” aldus minister Bourgeois. “Het ontwerp getuigt van een art-decostijl, die aansluit bij de expressionistische baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School. Door de geometrische opbouw vormt de voormalige apotheek een opvallend en beeldbepalend hoekpand.”

Na de Eerste Wereldoorlog wenste de gegoede burgerij van handelaars en industriëlen haar status en welvaart te tonen door het bouwen van kwaliteitsvolle, individuele woonsten met moderne imponerende gevels. De huizen in het interbellum zijn hoofdzakelijk in de art-decostijl gebouwd. Zij bepalen dan ook grotendeels het karakteristieke stadsbeeld van Sint-Niklaas.

 

Meer info?

Peter Buysrogge (woordvoerder minister Bourgeois):

02/552.69.80  - 0478/420.385 – peter.buysrogge [at] vlaanderen.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is