Schepen voor Cultuur Filip Baeyens en minister Matthias Diependaele stellen het schema voor Open Monumentendag: “ Focus op traditie, culturele praktijken en verhalen!”

Op 7 september 2023, over deze onderwerpen: Cultuur, Toerisme en Onroerend Erfgoed

Schepen voor cultuur Filip Baeyens en minister voor onroerend erfgoed Matthias Diependaele geven de Sint-Niklazenaar een overzicht van de locaties die men kan bezoeken tijdens Open Monumentendag: “ Sint-Niklaas is de gaststad van de 35ste editie van Open Monumentendag, we voorzien voor de Sint-Niklazenaar een divers aanbod dat volledig past in het thema van ‘met hart en ziel’ waar de focus zal gelegd worden tussen tradities, culturele praktijken en verhalen.

Nocturne als voorproefje op Open Monumentendag

In Sint-Niklaas kan men op de avond van 9 september genieten van een nocturne van 19u tot 22u in de Christus Koningkerk in de Heistraat en Huis Janssens in de Zamanstraat.

In de Christus Koningkerk kan je vrij binnen lopen en om 20u genieten van een optreden van het koor Sint-Gregoriusgild. In Huis Janssens krijg je een unieke preview van het gloednieuwe museum. Reservering is echter wel verplicht, je kan hier een tijdsblok reserveren.

Het voorziene aanbod op 10 september

Als gaststad heeft Sint-Niklaas een divers aanbod voor haar inwoners en bezoekers voorzien op Open Monumentendag, hier volgt een overzicht:

Exclusief bezoek aan het stadsarchief en de beiaardkamer

In het stadhuis van Sint-Niklaas kan men de archiefdepots, de historische zalen in het neogotisch gedeelte, de werf van het tussendeel dat momenteel gerenoveerd wordt en de beiaardkamer bezoeken. De beiaardier zal ook aanwezig zijn op Open Monumentendag.

Reserveren is niet ook niet nodig voor deze unieke blik achter de schermen.

Levend licht in de Christus Koningkerk

In Heistraat 206 staat de Christus Koningkerk, deze kerk dateert al van het jaar 1938. In de kerk staan 14 glasramen van glaskunstenaar Staf Pyl.

Schepen Filip Baeyens: “Ontdek meer over Staf Pyl en laat je onderdompelen in de sfeer van de musical ‘Jesus Christ Superstar’ uit 2019. Hier wordt ook Open Monumnetendag afgesloten met een concert door het Sint-Gregoriusgild."

The Science Lab

In het stedelijk Museam Zwijgershoek kunnen families enkel op Open Monumentendag deelnemen aan het educatieve atelier. Hier kan men met heel de familie archeologie en wetenschappen speels leren ontdekken aan de hand van doe-opdrachten.

De workshop start om 13u30 en reservatie is echter wel verplicht!

Informatie en reservatie kan u hier.

Preview museum in het gerenoveerde Huis Janssens

In de Zamanstraat werd het Huis Janssens werd volledig gerenoveerd. U kan op Open Monumentendag alvast kennis maken met de benedenverdieping en het nieuwe museumconcept. Via het Mercatorpark kan men toegang verkrijgen (met reservatie) tot deze unieke preview.

Reservatie is verplicht en kan u doen hier.

Brucht Malpertuus

In de Tentoonstellingszaal Zwijgershoek kan je enkel op Open Monumentendag gratis mee onderduiken in Brucht Malpertuus een realisatie van het cultuurcentrum en Karen Oger.

Restauratie grootste sigaar

In het Pijp- en Tabaksmuseum in de Regentiestraat wordt speciaal voor Open Monumentendag de grootste sigaar ter wereld, een uniek monument door twee gedreven ambachtslui gerestaureerd. Schepen Filip Baeyens: “Het gaat hier over een unieke kans voor de Sint-Niklazenaars en bezoekers om voor de allereerste keer aanwezig te zijn bij deze exclusieve gebeurtenis!

Schatten in de Sint-Nicolaaskerk

In de Sint-Nicolaaskerk vinden verschillende rondleidingen plaats met een gids. Van 10u-12u en van 14u tot 16u kan men de kerkschat alsook twee religieuze schatten komen bewonderen.

Toegang is gratis en reserveren is niet nodig, u dient enkel aanwezig te zijn om 10u of 14u ter hoogte van het Sint-Nicolaasplein 1 (voor de ingang van de kerk).

Bezoek de Onze-Lieve-Vrouwkerk

Er worden rondleidingen met gids voorzien aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk van 13u tot 17u. Men dient niet op voorhand te reserveren.

Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie stelt zijn (school)deuren open voor een breed publiek

In 1833 opende de school OLVP haar deuren in de Plezantstraat. Kom het unieke parcours ontdekken dat de school in deze jaren heeft bewandeld. U bent welkom om het parcours te ontdekken dat de school heeft uitgestippeld. U wordt verwacht aan de ingang in de Hofstraat 126.

De Witte Molen

In de Gladiolenstraat 2 vinden er ter hoogte van De Witte Molen gratis uitleg en demonstraties plaats om 10u, 11u, 13u, 14u, 15u en 16u30.

Gegidst parcours met exclusief bezoek aan het oud Bisschoppelijk domein

Ter hoogte van het Gemeentehuis in Belsele, Belseledorp 76 kan men beginnen aan een gegidst parcours dat doorheen het park en het oud Bisschoppelijk domein (Hof van Belsele) gaat. Hier wordt ook de gerestaureerde kapel opengesteld en er zijn ook eeuwenoude bomen te zien langs dit parcours.

Exclusief bezoek aan de kerktoren en zolder in Belsele

Het is op Open Monumentendag mogelijk om de Sint-Andreas- en Ghislenuskerk in Belsele te bezoeken. De kerk heeft één van de oudst bewaarde dakgebinten in Vlaanderen. Je kan de unieke vorm van het oorspronkelijke tonggewelf nog duidelijk zien.

Inschrijven is verplicht op een vooraf door u bepaald tijdsslot! Schrijf je dus zeker hier in voor een exclusief bezoek. Pas echter wel op, de toren is zeer moeilijk toegankelijk. Deelnemers moeten minimum 12 jaar oud zijn.

Bar in het Mercatorpark

In het Mercatorpark is er een tijdelijke bar waar je kan genieten van een fris drankje onder het genot van een gezellige live muziek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is