N-VA wil Sint-Niklaas “hartveilig” maken

Op 25 april 2015
vlnr. OCMW raadslid Filip Herman en gemeenteraadslid Bart Merckx bij het AED-toestel aan de hoofdingang van het stadhuis van Sin-Niklaas
Elke dag worden in België tot 30 mensen getroffen door een hartstilstand. Hiervan overleeft slechts 5 à 10%! Maar indien binnen de 3 à 4 minuten gestart kan worden met reanimatie EN indien hierbij een defibrillator gebruikt kan worden, dan heeft het slachtoffer tot 70% overlevingskans.
 
N-VA gemeenteraadslid (en huisarts) Bart Merckx en OCMW raadslid Filip Herman pleiten ervoor dat Sint-Niklaas werk maakt van een meer “hartveilige” omgeving.  Er zijn al een aantal AED’s (=automatische externe defibrillatoren) aanwezig in Sint-Niklaas: aan het zwembad en De Ster, aan het stadhuis en aan het nieuwe welzijnshuis, en ook aan de sporthallen (in stad en deelgemeenten) binnenkort. Recent werd ook nog een toestel geplaatst aan de Carrefour in de Vlasbloemstraat in Nieuwkerken : een schitterend initiatief van het lokale buurtcomité! Spijtig genoeg weten veel mensen niet waar defibrillatoren te vinden zijn. Ook via de website van het Rode Kruis of een populaire smartphone app aed4.eu kan je deze AED’s niet allemaal terugvinden. En dat kan in een acute situatie fataal zijn!

Daarom pleitte N-VA gemeenteraadslid Bart Merckx gisteravond op de gemeenteraad van april ervoor om een volledige inventaris te maken van alle AED’s en een communicatiestrategie op te zetten om de locaties van deze levensreddende toestellen zo breed mogelijk bekend te maken bij de bevolking, zeker bij de zorgverleners van onze stad.  
De N-VA wil dat de stad Sint-Niklaas ernaar streeft om het label “hartveilige” gemeente te verwerven, in samenspraak met het Rode Kruis. Hiervoor moet ook de bevolking gemotiveerd worden om een opleiding reanimatie te volgen.

Binnen de gemeenteraad heeft raadslid Bart Merckx gepleit om het stadspersoneel de kans te geven een degelijke opleiding reanimatie te volgen, zodat een aantal mensen toch de defibrillatoren in het stadhuis, in de sporthallen en in het welzijnshuis kunnen gebruiken. Ook binnen het OCMW stelde raadslid Filip Herman reeds de vraag om een inventaris te maken van alle AED's in de gebouwen van het OCMW om nadien te bekijken of het aantal en de plaatsing wel optimaal is. Hij benadrukt daarbij dat deze toestellen niet enkel voor personeel maar ook voor bezoekers toegankelijk moeten zijn. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is