N-VA maakt beschermde plaatsen Oost-Vlaanderen bekend

Op 4 februari 2014

Bron: TV OOST

Vorige week werden de lijsttrekkers en de lijstduwers van de verschillende kieslijsten bekend gemaakt. Gisteren legde het provinciaal kiescollege (Oost-Vlaanderen) ook de overige beschermde plaatsen vast. Dat zijn de plaatsen op de kieslijsten die – op basis van de verkiezingsuitslag van 2010 – verkiesbaar zijn.

Lijsttrekker voor het Vlaams Parlement en provinciaal coördinator Matthias Diependaele : “Niet zonder enige trots kunnen we vandaag enkele topkandidaten op beide lijsten bekend maken. Het is een mix geworden van ervaren mandatarissen en nieuwe krachten. Merk ook op dat we heel veel jonge kandidaten naar voor schuiven. Stuk voor stuk sterke kandidaten, met een maatschappelijk engagement. Deze dames en heren zijn de ruggengraat van de Oost-Vlaamse lijsten. Samen zullen we de verandering voor vooruitgang gestalte geven in onze provincie.”

Kamer

Reeds bekend was dat Siegfried Bracke de Kamerlijst trekt, met achter hem Sarah Smeyers, Kamerlid en voorzitster van het Aalsterse OCMW. De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese is dan weer de lijstduwer.
Kamerlid Peter Dedecker komt op 3. Op plaats 4 staat Peter Buysrogge. Peter was tot 2012 woordvoerder van Vlaams minister Geert Bourgeois. Hij is nu Schepen van Personeel, Wonen en Sport in Sint-Niklaas. Goedele Uyttersprot, juriste en OCMW-raadslid in Lebbeke staat op de 5de plaats, gevolgd door Joris Nachtergaele op 6. Joris is OCMW-voorzitter in Maarkedal. Halverwege de legislatuur neemt hij de burgemeesterssjerp over. Op de 7de plaats staat Eva Paelinck. Zij is gemeenteraadslid in Lochristi en lid van het nationaal dagelijks bestuur van Jong N-VA.

Vlaams Parlement

Matthias Diependaele, fractieleider in het Vlaams Parlement, trekt de Vlaams Parlementslijst, met achter hem de Gentse senator en arts Elke Sleurs. Lijstduwer is Lieven Dehandschutter, de burgemeester van Sint-Niklaas.
Op de 3de plaats staat Andries Gryffroy, algemeen secretaris van de partij en fractieleider in de provincieraad. Vlaams parlementslid Marius Meremans staat op de 4de plaats. Karim Van Overmeire, eveneens uittredend Vlaams parlementslid en schepen in Aalst komt op 5. Op 6 vinden we Ingeborg De Meulemeester, Kamerlid en schepen van Sociale Zaken in Beveren. Op plaats 7 staat Sabine Vermeulen. Zij was tot 2012 provinciaal bewegingsverantwoordelijke voor de partij. In 2012 kwam ze als opvolger in de Senaat. Kamerlid Miranda van Eetvelde staat op de 8ste plaats. Op plaats 9 staat Joeri De Maertelaere, burgemeester van Evergem.
Eerste opvolger is Koen Daniëls. Hij is raadgever van Vlaams minister Geert Bourgeois en specialist onderwijs.

Deze beschermde plaatsen dienen nog bekrachtigd te worden op de nationale partijraad van 22 februari. Dat geldt ook voor de overige plaatsen op de lijst. Het provinciale kiescollege zal deze invullen en laten bekrachtigen. Die plaatsen en namen worden later gecommuniceerd, evenals de kandidaten voor de Europese lijst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is