Minister Bourgeois beschermt oudste delen van VTS-site in Sint-Niklaas

Op 25 juni 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de definitieve bescherming ondertekend van de VTS-site, gelegen aan het Onze-Lieve-Vrouwplein in Sint-Niklaas. Meer bepaald gaat het om het vroegere herenhuis Janssens en de voormalige bedrijfs- en schoolvleugel samen met het neogotisch poortje gelegen op de terreinen van de Vrije Technische Scholen.

Sinds 2008 zijn de gebouwen op de VTS-site niet meer in gebruik als school,” aldus minister Bourgeois. “Op deze locatie bereiden de nieuwe eigenaars, de stad Sint-Niklaas en Interwaas, nu een grootschalig inbreidingsproject voor. De bescherming van de oudste en meest waardevolle delen van deze site zorgt ervoor dat dit bouwkundig patrimonium in de historische binnenstad gevrijwaard wordt en dus verankerd wordt in het toekomstige project.”

Historiek
Op de VTS-site stonden al sinds de 17de eeuw twee woningen van adellijke families. De site is een zeldzame getuige van de oudste bebouwingsgeschiedenis in het stadscentrum van Sint-Niklaas. Die woningen met achterliggende gronden werden later samengevoegd tot een fraaie meester – en fabrikantenwoning, waar het textielbedrijf Janssens- De Decker uit groeide, een van de grootste textielbedrijven in de 19de eeuw.

In 1907 verkocht de familie Janssens het herenhuis en de katoenfabriek aan Mgr. Antonius Stillemans, bisschop van Gent. Hij richtte de “Vak – en Ambachtschool Sint-Antonius” op in het vroegere textielbedrijf. Door het grote succes van de avond – en zondagsschool kwam er in 1910 al een nieuwe schoolvleugel, opgetrokken in een begin 20ste-eeuwse schoolarchitectuur: gelede baksteenbouw, decoratief metselwerk, grote getoogde vensters en een brede karakteristieke boogvormige poort. Ter hoogte van de Collegestraat werd in 1915 een neogotisch poortje opgericht met datum, patroonheilige, symboliserende spreuken en wapenschilden ter verheerlijking van de oprichter en de inrichtende macht.
Beide architectuurhistorisch kwaliteitsvolle gebouwen zijn nu definitief beschermd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is