141.000 euro voor Erfpunt in Sint-Niklaas

Op 6 december 2019

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent het Erfpunt (cel onderzoek) een projectsubsidie archeologisch syntheseonderzoek toe voor een bedrag van 141.000 euro. “In totaal investeert de Vlaamse Regering dit jaar iets minder dan 1 miljoen euro in 6 grootscheepse archeologische syntheseonderzoeken. Erfpunt is daar een van. Er is nog zo veel te ontdekken over ons rijke verleden, zeker ook in de streek rond Sint-Niklaas” zegt Diependaele.

Archeologisch onderzoek is cruciaal om meer te weten te komen over onze geschiedenis en de mensen die voor ons kwamen. Bij graafwerken voor bijvoorbeeld bouwprojecten gaan archeologen aan de slag, maar hun onderzoek beperkt zich vaak tot de vindplaats. Om echt meer zicht te krijgen op ons verleden, is vervolgonderzoek nodig dat de synthese van alle beschikbare informatie over een bepaald thema maakt. Dat vraagt vaak bijkomend geld van de overheid.

"Met de syntheseonderzoeken graven we bij wijze van spreken dieper. Op die manier kunnen we de rijke geschiedenis van Vlaanderen verder ontrafelen en begrijpen', verklaart minister Diependaele.

Voor het project ‘Het geschrankt vierbeukig gebouwtype: een studie naar bewoning in de late ijzertijd en vroeg-Romeinse periode in Vlaanderen.’ van Erfpunt in Sint-Niklaas maakt minister Diependaele 141.000 euro vrij.

Achtergrondinformatie

Het project van Erfpunt heeft als doel een grondige synthese te maken van het ‘geschrankt vierbeukig gebouwtype’. Ondanks dat er al heel wat exemplaren van dit gebouwtype bekend zijn; blijft de datering ervan eerder vaag. Dit projectvoorstel wil de dateringsproblematiek oplossen, gebaseerd op een groot aantal nieuwe C-14 dateringen (koolstofdateringen). Dit onderzoeksproject levert een bijdrage aan het onderzoek van een cruciale periode in onze voorgeschiedenis, met name de laatste fasen van de ijzertijd en overgang naar de vroeg-Romeinse periode.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is