Verslag gemeenteraad 26 maart 2024

Op 29 maart 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, N-VA Sint-Niklaas

Uitzonderlijk waren er deze maand twee gemeenteraden. Op vrijdag 22 maart waren we dus opnieuw op post in de gemeenteraadszaal. Fractieleider Tchantra Van De Walle vatte de belangrijkste beslissingen samen:

  • In een eerdere gemeenteraadszitting beslisten we unaniem om de vraag tot verderzetting van de exploitatie van een wedkantoor in de Plezantstraat te Sint-Niklaas niet toe te kennen. Dit wedkantoor stelde daarop een vordering tot nietigverklaring in bij de Raad van State, waardoor de stad -na juridische analyse- haar motivering bijkomend zal aanvullen om zo tot een sterkere argumentatie tot weigering te komen.
  • Naar aanleiding van de resultaten van een bouwtechnisch onderzoek van de kerktoren (medio 2020) in het kader van het beheersplan en mede door een afgescheurd gevelornament werd in september 2020 besloten om zo snel mogelijk een restauratietraject op te starten. Logischerwijze wordt de hoognodige en reeds eerder voorziene hervergulding van het Mariabeeld mee opgenomen in het dossier. De toren van de Onze-Lieve-Vrouw kerk staat intussen al een tijdje in de stellingen uit veiligheidsnoodzaak én in afwachting van de eigenlijke restauratie. Door Maat_Werk Architecten werd vervolgens in overleg met de stadsdiensten een uitvoeringsdossier opgesteld. De kerkfabriek gaat nu akkoord om 10 % van het berekende bedrag van de torenrestauratie mee te financieren (= 158.667,65 euro). Hierdoor wordt het stadsaandeel voor de restauratie kleiner.
  • Voor de vaststelling van overtredingen op hondenpoep, sluikstorten en zwerfvuil zullen personeelsleden van OVAM een vaststellingsbevoegdheid krijgen om GAS-boetes van de stad Sint-Niklaas uit te reiken. Sinds de nieuwe GAS-wetgeving moeten de GAS-vaststellers namelijk niet meer op naam aangesteld worden, maar kan het lokaal bestuur gewestelijke personeelsleden aanstellen. We maken hierbij het onderscheid met de gemeentelijke ambtenaar-vaststeller, de gemeenschapswacht-vaststeller of de operationele personeelsleden van de politie die ook allen vaststellingen kunnen doen.
  • De gemeenteraad keurde eveneens de wijze van gunning, raming en voorwaarden goed voor de opdracht van de aanleg van de Kloostertuin van het Patershof, aan de Paterskerk.
  • De verbouwingswerken aan KOLAB gingen van start in april 2023. In juni 2024 eindigen de werken en kort daarop volgt de heropening van KOLAB, een mijlpaal voor het Sint-Niklase jeugdwerk. De partners voorzien een openingsprogramma, dat zal plaatsvinden vanaf de Vredefeesten op 6 september en zal doorlopen tot de Nacht van de Jeugdbeweging of zelfs verder in het najaar 2024. De stad voorziet hiervoor 25.000 EUR, dat zal worden bijgevoegd aan de toelage van JOS vzw
  • De gemeenteraad keurde een bijdrage voor De Casino goed, ter ondersteuning van haar professionaliseringstrajecten van jonge Sint-Niklase artiesten. Dit is een van de vele acties die onze stad opzet om de ontwikkeling van jong muzikaal talent uit Sint-Niklaas te ondersteunen.
  • Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed was versnipperd en administratief tijdrovend voor zowel professionele aanvragers, eigenaars als voor lokale besturen. Het nieuwe vastgoedinformatieplatform (VIP) bracht daar verandering in. Dankzij doorgedreven standaardisatie en digitalisatie wordt een kwalitatief en uniform dossier vastgoedinformatie (voormalig stedenbouwkundig uittreksel) via één eenvoudige weg afgeleverd. In het najaar van 2023 trad Sint-Niklaas toe tot dit VIP, maar deze definitieve agendering op de gemeenteraad was nodig om gealigneerd te zijn met het vip-decreet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is