Verslag gemeenteraad 1 maart 2024

Op 15 maart 2024, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, N-VA Sint-Niklaas

Zoals iedere maand brengt fractievoorzitter Tchantra Van De Walle verslag uit van de gemeenteraad. Lees hier wat er werd besproken en beslist:

  • Op zaterdag 30 maart 2024 zal de Ronde van Vlaanderen de stad Sint-Niklaas weer doorkruisen. Het is belangrijk dat er met de organisator duidelijke afspraken worden gemaakt omtrent veiligheid, milieuvriendelijke maatregelen en communicatie. Deze afspraken werden vastgelegd in een convenant tussen het stadsbestuur en de organisator. Daarnaast werd er de voorbije jaren, wanneer Sint-Niklaas deel uitmaakte van het parcours van de Ronde, steeds een interlokale vereniging opgericht, om zo met de verschillende gemeenten eenvormige afspraken te kunnen afsluiten. Ook in 2024 stappen we met de stad in in de interlokale vereniging 'Ronde Van Vlaanderen Cyclo' en keurt de gemeenteraad het convenant goed.
  • De stad koopt 2 percelen -aanpalend aan de Puitvoetwegel- aan voor de uitbreiding van het stadsbos Puitvoet. De eigendom ligt vlakbij de lokalen van KSA Sint-Paulus, Puitvoet vzw, de scoutslokalen en de Koninklijke Wase Tennisclus.
  • Sint-Niklaas treedt toe tot de groepsaankoop 'bouw van kunstgrasvelden' van Sport Vlaanderen voor de aanleg en het onderhoud van enkele kunstgrasvelden in het Sportkringpark. Naast een standaard kunstgrasveld met een multifunctionele bestemming (voetbal, rugby, korfbal enz.), worden er nog drie extra oefenvelden voorzien in kunstgras (1x voor voetbal U9 en 2x voor voetbal U6). Op basis van een mini-competitie tussen drie aannemers (Scheerlinck Sport, Sportinfrabouw en Stadsbader), zal de aannemer die de meest voordelige offerte indient, de werken mogen uitvoeren.
  • Ook voor de renovatie van het kunstgrasterrein E aan het sportcentrum Meesterstraat stappen we mee in deze groepsaankoop. Het is de bedoeling dat ook scholen, andere clubs en verenigingen gebruik moeten kunnen maken van dit vernieuwde terrein.
  • De stad sloot in 2021 een algemene samenwerkingsovereenkomst af met het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Waas en Dender vzw (CGC) voor de periode 2021-2025. Hiermee neemt het CGG verscheidene psychosociale taken op, waarbij zij o.a. ook fungeren als eerstelijnspunt voor psychische hulp. Zo is er een eerstelijnspsycholoog van het CGG in het welzijnshuis tewerkgesteld naar wie de hulpverleners van het OCMW hun cliënten onmiddellijk kunnen doorverwijzen, zonder wachtlijst en kostprijs. Het engagement van deze eerstelijnspsycholoog werd in de voorbij twee jaar uitgebreid van 18 uur naar 30 uur per week. De gemeenteraad keurde de verlenging van deze uitbreiding tot en met 31 december 2025 goed.
  • De gemeenteraad keurde de wijze van gunning, de raming en de voorwaarden goed voor het aanstellen van een dienstverlener voor de opmaak van een verkeersstudie in functie van de herlokalisatie van Vitaz.
  • De stad gaat een samenwerkingsverband aan met DUO for a JOB voor 2024. Zij verbinden er zich concreet toe twintig werkzoekende Sint-Niklase jongeren met migratieachtergrond -via mentoring en aan de hand van een geïndividualiseerd traject- te begeleiden naar passend en duurzaam werk. Daarnaast voorzien zij ook professionele vormingen, workshops en persoonlijke omkadering voor mentees en mentoren. De toeleiding van de jongeren gebeurt via partnerorganisaties die in Sint-Niklaas werken rond taalverwerving en integratie.
  • Het gebied ‘Park Hein Deprez’ maakt deel uit van het bekken van de Gentse kanalen en beslaat een hoofdzakelijk onbebouwd binnengebied in Belsele, dat is ingericht als park. Omwille van de lage ligging van het gebied en de regelmatige overstromingen door de Belselebeek en de Paradijsbeek, werd het ‘Park Hein Deprez’ aangeduid als watergevoelig openruimtegebied om het gebied voor verdere bebouwing te vrijwaren.
  • Vanuit het Agentschap Opgroeien werd de opdracht aan de OverKop-huizen toebedeeld om het jeugdwerk te ondersteunen omtrent psycho-educatie. Naast CAW Oost-Vlaanderen en het stadsbestuur Sint-Niklaas, is Arktos Oost-Vlaanderen vzw 1 van de 3 werkgevende partners in het OverKop-huis. Vanuit dat partnerschap zal Arktos de uitwerking van een volwaardig groeipad rond psycho-educatie voor de regio trekken, met de focus op Sint-Niklaas. Ze zullen het komende jaar doelstellingen uitwerken rond o.a. het ontwikkelen van een consultfunctie voor het jeugdwerk, het voorzien van vorming of intervisie en het faciliteren van een verbinding tussen het breed jeugdwerklandschap en de welzijnspartners.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is