Samenvatting gemeenteraad 25 augustus

Op 25 augustus 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Na een maand rust en ontspanning, werden de gemeenteraadsleden door burgemeester Lieven Dehandschutter weer welkom geheten op de levendige gemeenteraad van vrijdag 25 augustus. Fractievoorzitter Tchantra Van De Walle geeft u een bondige samenvatting van deze gemeenteraad.

Sportkringpark

Voor de realisatie van het voorplein van het Sportkringpark wordt, obv schattingsverslagen en onderhandelingen met de eigenaar, een perceel in de Watermolenstraat aangekocht door de stad. Dit voorplein heeft als toegang tot de site een cruciale knooppuntfunctie in het volledige project. Op het plein komt een Hoppinpunt en zal aantrekkelijk en recreationeel ingericht worden.

Stadsbos Puitvoet

De stad koopt 3,15 hectare grond aan binnen het stadsbos Puitvoet. Goed nieuws en een dubbele win voor onze stad, aangezien lokale overheden in 2023 een aankoopsubsidie kunnen verkrijgen voor percelen die binnen de drie jaar bebost worden. De subsidie kan gecumuleerd worden met andere subsidies zoals de subsidie bebossing voor de aanplanting.

Selectieprocedures stad Sint-Niklaas

Om de selectieprocedures voor de stad Sint-Niklaas sneller, effectiever en efficiënter te maken, werden een aantal aanpassingen van de rechtspositieregeling goedgekeurd. Zo wordt o.a. evenwaardige ervaring (getest aan de hand van een capaciteitstest) in plaats van diploma nu ook standaard voorzien. Ook laatstejaarsstudenten kunnen nu aan een selectie deelnemen.

Arbeidsreglement scholen Sint-Niklaas

Gezien een aantal wijzigingen in de onderwijsregelgeving, zoals o.a. deconnectie en de leraar-specialist, keurde de gemeenteraad het nieuwe arbeidsreglement voor de twee stedelijke academies en de twee stedelijke basisscholen goed. 

Wijzigingen schoolreglement en inclusie Vlaamse Toetsen

N.a.l.v. wijzigingen in het onderwijsdecreet werd de inhoud van het huidige schoolreglement van stedelijke bassischool Gavertje Vier Belsele en stedelijke basisschool De Droomballon Nieuwkerken geüpdatet.  Een van de wijzigingen houdt in dat de leerlingen van het vierde leerjaar moeten deelnemen aan de Vlaamse toetsen. Deze worden digitaal afgenomen in het derde trimester. Daarnaast gaat het leersteundecreet ook in vanaf 1 september 2023 en zal de ondersteuning aan de leerling voortaan worden geboden door het leersteuncentrum waarbij de school is aangesloten. In het schoolreglement moet opgenomen worden bij welk leersteuncentrum de school is aangesloten.

Strategisch veiligheids- en preventieplan

We blijven inzetten op een veilige en leefbare stad. We verlengen het strategisch veiligheids- en preventieplan voor de periode 2023-2024. Dit plan zet in het bijzonder in op het wegwerken van sociale overlast, radicalisering en polarisering, druggerelateerde maatschappelijke overlast en geeft extra aandacht aan verkeersveiligheid.

OverKophuis

In Zwijndrecht en in Lokeren zal een volwaardig OverKophuis uitgebouwd worden. Hiertoe wordt een samenwerkingsovereenkomst met o.a. Sint-Niklaas als kernpartner gesloten.

Subsidie vrij CLB en CLB van het GO!

De stad kent voor het schooljaar 2023-2024 een subsidie van in totaal 25.000 euro toe aan het vrij CLB en het CLB van het GO! gezamenlijk, zodat ze een deeltijdse beroepskracht kunnen aanstellen om tegemoet te komen aan de psychosociale noden bij OKAN-leerlingen (leerlingen uit de OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers) in het basis- en secundair onderwijs. De taal- en sociale ontwikkeling die wij vragen van deze jongeren, moeten zij maken in een totaal nieuwe omgeving, en al te vaak in een staat van verlies, rouw en/of trauma. We merken dat deze groep vaak nood heeft aan extra ondersteuning om zich op een positieve manier verder te kunnen ontplooien. Hoe beter wij hen kunnen begeleiden, hoe veiliger zij zich voelen, des te sneller zij aan taalverwerving kunnen doen. Want voor ons blijft die Nederlandse taal immers dé sleutel voor hun sociale én professionele integratie in onze samenleving.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is