Groen licht voor restauratie Sint-Catharinakerk in Sinaai

Op 4 januari 2024, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed, Sinaai

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent via het agentschap Onroerend Erfgoed een premie van 890.812,46 euro toe. ‘Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Door er zorg voor te dragen maken we van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, om te ondernemen, te bezoeken en om van te genieten.’ aldus minister Matthias Diependaele

De Sint-Catharinakerk in Sinaai heeft nood aan een grondige restauratie. Zo zullen er dakwerken, gevelwerken en lood-, zink- en koperwerken uitgevoerd worden. Ook het schrijnwerk is aan restauratie toe, net als het glas-in-lood. Als kers op de taart wordt de kerk herschilderd en worden er elektriciteitswerken uitgevoerd.

Voor deze restauratiewerken is een premie van 890.812,46 euro toegekend. 

De oudste delen van de Sint-Catharinakerk stammen uit de 14e eeuw. Van de toenmalige kerk blijft echter zeer weinig over. Het gebouw werd grondig verbouwd en verruimd van 1840 tot 1844. De voorgevel werd uitgevoerd in een byzantiniserende neo-stijl naar een ontwerp van Lodewijk Roelandt. Karakteristiek voor Roelandt is vooral de voorgevel uit 1840.

Ook het interieur van de kerk is waardevol. De houtsculpturen stammen grotendeels uit de 17de en 18de eeuw. Het orgel in de kerk dateert uit 1876 en werd geleverd door de firma Vereecken uit Gijzegem.
Sinds 1983 is de kerk beschermd als monument en is ze ook een onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Dorpskom Sinaai.

'De kerk van Sinaai is een beschermd monument en is beeldbepalend voor ons dorp. Ze is dringend aan onderhoud toe, zo zijn de goten en waterafvoeren helemaal op. Deze Vlaamse middelen zijn dan ook bijzonder belangrijk om ons erfgoed goed te kunnen onderhouden. Hopelijk kan er snel een aannemer worden aangeduid zodat de werken nog dit jaar kunnen starten,' benadrukt schepen voor erfgoed Filip Baeyens.

 
Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/15375 
 
Foto: Google Street View

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is