Groen licht voor restauratie herenhuis Janssens op VTS-site in Sint-Niklaas

Op 17 januari 2022, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed, Stadsvernieuwing, Wonen

“De restauratie van het herenhuis Janssens op de VTS-site in Sint-Niklaas kan starten. Het monument is de poort naar de site en wordt het uithangbord ervan”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. De Vlaamse overheid kent voor dit project een premie van 508.655,22 euro toe.” 

In 2019 gaf de Vlaamse overheid een erfgoedpremie van bijna 1 miljoen euro voor de restauratie van het fabrieksgebouw, het scharniergebouw, het reftergebouw en de kapel op de site. Nu is het de beurt aan de herbestemming en restauratie van het herenhuis Janssens tot een meergezinswoning.  

De site van de vroegere Vrije Technische scholen (VTS) in Sint-Niklaas wordt herbestemd tot een stedelijke woonwijk: ‘De Vakschool’. De scholen staan sinds 2008 leeg. In 2017 heeft de muziekacademie op de site al enkele nieuwe muzieklokalen in gebruik genomen. Vijf bouwheren (de stad Sint-Niklaas, Interwaas, De Waasse Landmaatschappij, de SNMH en Mevaco) realiseren samen dit project.  De VTS-site is sinds 2013 beschermd omwille van de hoge historische en sociaal-culturele waarde.  

Schepenen Carl Hanssens en Filip Baeyens zijn bijzonder blij dat Vlaanderen dit project ondersteunt: "Het Huis Janssens aan de VTS-site is echt het sluitstuk van de volledige renovatie van de vakschool VTS . Dit is het oudste gebouw (18e eeuw) van de volledige site dat nu in zijn oude glorie zal gerestaureerd worden en een echte toegangspoort vormt voor dit prachtig binnengebied."

Ondertussen zijn nagenoeg alle werken afgerond en is ook de buitenaanleg zo goed als klaar. Met het Vakschoolhof krijgt wonen in de stad een echt nieuw gezicht.

 

Vlaamse Veerkracht 

Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet zijn steentje hiertoe bijdragen.  

Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.” 

 

Meer informatie over het monument:  

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/10783 
https://www.onroerenderfgoed.be/nieuws/vts-site-sint-niklaas-definitief-beschermd 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is